Royal Enfield Himalayan 450 – moderne, konkurransedyktig, kapabel, spennende og morsom
- Ole-Andreas Isdahl
- 29. apr.
- 11 min lesing

En god adventure sykkel behøver ikke koste 200 000 eller mer, Andre generasjon Himalayan ble lansert i 2024 og konkurrerer lett med de fleste adventure modellene i mellomklassen, men koster altså mindre enn de fleste. Den ensylindrede motoren er pigg, sterk og leverer pepp og effekt som bortimot matcher syklene i mellomklassen. Internasjonale motorjournalister roser spesielt offroad egenskapene med ramme og demperoppsett som tåler mye og tøff behandlig i krevende terreng. Motor, chassi og seteramme er slank og godt tilpasset et godt liv på og godt utenfor vei.
Design
Royal Enfield har produsert motorsykler i mere enn 125 år og merket ble relansert som merkevare på EICMA messen i Milano med nye eiere i 2018. Da med en bra portefølje hvor Himalayan 411 var en av de modellene som fikk størst interesse og siden faktisk har solgt godt her hjemme. Denne modellen kan vel best beskrives som sjarmerende og særegen, men likes av tusener av førere og modellen ble kjapt kjent som en skikkelig arbeidshest som skapte veldig mye kjøreglede. Så lanseres en ny og oppgradert utgave av Himalayan modellen med et helt nytt design og helt en ny motor på 451 cc i 2024 og denne representerer et kvantesprang hva angår effekt, kjøreegenskaper og ikke minst kvalitet (på alle områder). Designet er kult, tidsriktig og tar rett og slett opp kampen med mange andre og veletablerte adventure modeller som gjerne er større, mere effektsterke og ikke minst mye dyrere. Sykkelens design er kult, ser bra ut og er til og med velbalansert og ikke minst veldig funksjonell. Dette fungerer til alt det en adventure sykkel skal fungere til og ytelsesmessig leverer den til langt over norm. Når jeg da til og med opplever at Yamaha, Triumph og KTM førere kommer bort til meg for å utvise nysgjerrighet og jeg kan fortelle de at denne gjør akkurat det samme som syklene de kjører og i tillegg overpresterer på effektleveranser, samt at den koster halvparten av det de har betalt for sine sykler, ja da blir de litt stille. Det er mulig de ikke tror på det jeg sier, hva vet jeg.

Hvem ligger i målgruppen?
Men først, hva legger vi egentlig i begrepet «adventure»? Jeg spurte KI eller CoPilot (tilsvarer ChatGPT) om hvordan vi kan forstå begrepet «adventure» i MC sammenheng og fikk følgende svar:
Adventure-segmentet er per dags dato den største kategorien blant solgte motorsykler i Norge. Det består av sykler som har et stort og allsidig bruksområde og kan brukes på alle typer underlag. De har som regel lang rekkevidde og begrenses som regel bare av førerens ferdigheter.
Himalaya 450 er en adventure modell og hører utvilsomt hjemme her, men dette segmentet er stort og omfatter nok flere ferdighetsnivåer som jeg liker å dele inn i følgende undergrupper:
· Gruppe 1 består av førere som kjører mye på tur, gjerne med mye last, men denne gruppen kjører mest på asfalt og bare av og til på grus. Disse førerne er aldri i terrenget med syklene sine, men liker turkjøring og vil gjerne å se store og barske ut. De kjører derfor helst med store tunge sykler hvor kone, bagasje og parabol kan medbringes ved hjelp av enorme sidevesker og toppbokser med ryggstøtte.
· Gruppe 2 er alle de som har lyst til å oppdage mere og beherske mere, som kanskje har behov for å lære for å bli en bedre og heftigere førere som mestrer mere flere og litt nye utfordringer, disse har kjøpt eller ønsker å kjøpe adventure sykkel men vet ikke alltid helt hva de trenger og ender derfor ofte opp med å kjøpe for store og tunge sykler som ikke fungerer til det de egentlig ønsker å bruke sykkelen til. Disse omtaler jeg ofte som «hvermansen», og disse representerer kanskje den største gruppen hvor jeg selv også hører hjemme. Kall oss gjerne «wannabe´s».
· Gruppe 3 består at førere som kjører på tur med lettere forpakninger, disse liker oppdagelseselementet og drar gjerne på tur hver helg, de bor helst i hengekøye, kjører godt og vel halvparten av turen på grus og tar gjerne en sving innom et og annet skogsholdt eller en traktorvei for å finne en egnet leirplass. Dette er faktisk ganske heftige og kapable førere, de er ikke så mange og opererer gjerne i mindre grupper hvor du må stille med noe ferdigheter for å bli akseptert av gruppen.
· Gruppe 4 består gjerne av de jeg omtaler som spesialistene, de er litt gærne, veldig gode og ikke minst heftige førere som gjør alt du og jeg ikke kan gjøre med en motorsykkel, de har ferdigheter, de trenger mye effekt og ytelse og de henter ut det maksimale av all teknisk og operasjonell ytelse og må ofte reparere sykkelen sin på grunn av røff bruk. Disse er det ikke så mange av, men det er noen og de opererer gjerne i litt lukkede miljøer.
· Gruppe 5 kan gjerne beskrives som påfuglene, de som har mye penger, de har gjerne brukbare ferdigheter og klarer å operere med tunge maskiner på grusveier og i noe terreng. Disse mener nok ofte at «klær skaper folk» og kjøper indirekte et image som ikke står i forhold til ferdigheter og virkelighet. Men flott og kostbart materiell har de!
Royal Enfield Himalaya 450 dekker helt klart gruppe 1 til 3 og kan nok i også matche behovene til noen av førerne som ligger i gruppe 4 og forøvrig liker Himalayan sitt design og image. Det sier egentlig ganske mye om hvor stort bruksområde og ikke minst hvilke kapasiteter denne sykkelen faktisk har.

Det bygges en ny og veldig kapabel merkevare i adventure segmentets A2 klasse
1. Royal Enfield har med denne modellen løftet lista vesentlig høyere og kan nå matche vesentlig dyrere merker og modeller i adventure segmentet. Humalayan 450 leverer rund baut vesentlig mere og bedre enn den gamle 411 modellen gjorde så dette er definitivt en helt annen motorsykkel som vil være av stor interesse for veldig mange flere førere. Royal Enfield har plassert seg svært godt med en ganske lett og veldig kapabel A2 modell som faktisk kan matche mere effektsterke og etablerte modeller. Himalayen 450 er et nytt og veldig bra tilskudd til gruppe 2 og 3 førerne som faktisk representerer de aller fleste av oss hva angår bruksområde og ferdigheter. Det bygges altså et nytt og sterkt varemerke i adventure segmentet som vil være viktig for en stor gruppe alminnelige førere og som garantert vil bidra til å skape mye kjøreglede, god læring og veldig mye mestring, med høy kvalitet og til en mye lavere anskaffelseskostnad. En ganske samlet internasjonal motorpresse synes å være veldig enig i det som kan bekreftes med en liten og ikke minst festlig kveldsøkt på youtube ( PS, velg videoer hvor sykkelen brukes utenfor vei og ikke bare kjøres rett fram på safalt, de er tullete).
Hva er spesielt positivt ved Himalayan 450?
Jeg har nå kjørt Himalayan 450 i en flere perioder siden den ble lansert i 2024, det har vært nyttig fordi det har gitt meg en fin mulighet til å sammenligne den med andre adventuremodeller jeg har kjørt i mellomtiden. Jeg minner for ordens skyld på om at jeg selv i følge ferdighetsskalaen ligger i gruppe 2 til 3, altså en hvermansen med tilløp til litt brukbare grus ferdigheter, og med med det ligger jeg egentlig ganske midt i målgruppen til denne modellen. Når jeg kjører på grus er det primært for å være på tur, nyte natur, oppdage nytt landskap og ikke minst lære og beherske sykkelen på løst og litt utfordrende underlag. Det har jeg personlig veldig stor glede av.
Kvalitet
Kvaliteten på design og maskinering er løftet mange hakk. Sveiser og overganger har blitt vesentlig penere og det ingen tvil om at Royal Enfiled nå posisjonerer seg i et annet marked ved å utfordre på både kvalitet og pris. Himalayan 450 kommer til og med med en utgave med slangeløse dekk. Alle sykler kommer blant annet med midtstøtte.
Her finner du til og med en duganes bagasjebærer som et godt utgangspunkt for en lasteplatform som kan påbygges med harde eller myke lastesystemer. Som du ser av bildet over av motorbøylen kan du også henge lastebagger på denne, akkurat som du kan på BMW sin 1300 GSA.

Fem forhold som umiddelbart må fremheves som spesielt positive
I og med at jeg ikke er spesialist er det viktig for meg at jeg finner en adventure sykkel som treffer mitt ferdighetsnivå og mine reisebehov. Jeg vil svært gjerne ha gode kjøreegenskaper, men jeg trenger ikke 150 hk, høy vekt og førerstøtte herfra til månen, det har jeg rett og slett ikke ferdigheter til å håndtere. For meg er det viktig å finne en slank, velbalansert og en ergonomisk god sykkel med en passende setehøyde, et godt hjulsett med 19 eller 21 tommer foran, god demping og en pigg motor som kan skape gode og ikke minst morsomme kjøreopplevelser. Og nettopp her finer jeg Himalayan 450, den passer meg og mine behov spot-on. Skal jeg fremheve noe så må det være:
Motor
Den nye motoren er smal, væskekjølt og leverer en effekt som langt overgår mine forventninger. Gassrespons og motorstyring er oppgradert med velfungerende motorsyringsenhet (ECU) som får endunkeren til å levere mye pepp og kraft gjennom hele turtallsregisteret. Motoren er sterk over alt og jeg har nok krefter til å gjøre absolutt alt jeg planlegger, til og med forbikjøringer i høyere hastigheter. Motoren har en fin gange og dimensjoneringen av motorbremsen er helt optimal ift mitt kjøremønster hvor jeg vektlegger god flyt med innbremsing med motor og gode gasspådrag ut av sving. Eksosanlegget fungerer godt og lydbildet kan om ønskelig rafineres med å bytte ut katalysatoren med et nytt grenrør som sparer 2,5 kg til ca 500 kroner. Verdt et forsøk. Og, jeg registrerer og jeg og Himalaya´n ikke er noen sinke ift andre og langt kraftigere maskiner, så vi henger godt med over alt, med unntak av akselerasjon hvor 40 hkog 40 Nm selvfølgelig vil ha sin begrensning. Men, er det aksellerasjon som er greia så akl du nok uansett kjøpe en helt annen type motorsykkel.
Sykkelens ergonomi, balansering og styregeometri
Design, balansering, ergonomi og styregeometri er for meg selve «sweetspotten» til Himalayan og disse kapasitetene representerer kjernen av kjøregleden som skapes med denne sykkelen. Det tekniske designet med ramme, svingarm, akselavstand, hjulstørrelser, styrevinkelen og ikke minst de ergonomiske forholdene (sittende som stående) og balanseringen av sykkelen er noen av det aller beste jeg har opplevd. Denne motorsykkelen er så gjennomtenkt, sammensatt og optimalisert at all kjøring fortoner seg som en reise på en sky hvor du ikke behøver å forholde deg til underlaget. Kjøringen blir sømløs, enkel og kan minne om en flytur hvor det aldri gjøres feil og hvor det du planlegger faktisk skjer. Alt oppleves trygt, enkelt, morsomt og grasiøst og jeg opplever selv en høy grad av mestring. Det er herlig å kjenne på at sykkelens spor følger blikk og posisjonering av kropp og tyngdepunkt på en måte som gir meg en opplevelse at mann og maskin opererer som en enhet. Det forteller meg at sykkelen er helt optimal for meg og mine ferdigheter. Komforten er svært høy og det er veldig enkelt å etablere en god og effektiv flyt i kjøringen. Dette er rett og slett utrolig bra.
Styregeometrien er presis og tilnærmet kirurgisk og det er minst like morsomt å kjøre Himalaya 450 på asfalt som på grus. Den er veldig lett å mobilisere inn og ut av sving, og sykkelen følger lydig blikket mitt. Enkelt. Hovedkomponenter som ramme, demper og svingarm leverer virkelig godt og jeg kan vise til kurvehastigheter som ligger i det øvre sjiktet i de delene av test-løypen hvor akkurat dette testes. Selv med 50/50 dekk. Sittestilling og ergonomi bidrar til at jeg alltid er i balanse med sykkelen, til og med selv om jeg justerer måten jeg sitter eller står på. Hva angår kjøreregenskaper scorer Himalaya 10 av 10 og den er utrolig fin og morsom å kjøre.
Demping
Det 21 tommer store forhjulet og demperne fra Showa med en vandring på 200 mm, skal i kombinasjon med den veldig gode rammen og ikke minst svingarmen ha veldig mye av æren for de gode kjøreegenskapene til Himalaya 450. Denne maskinen formelig spiser dårlig underlag og det er bare en fornøyelse å kjøre på norske veier som over tid er utstatt for manglende vedlikehold, eller utfordringer på løst underlag for den saks skyld.
Demperne fra Showa leverer veldig bra, jeg har alltid god kontakt med forhjulet mitt og underlaget. Akkurat det er viktig for min opplevelse av sykkelens forutsigbarhet og ikke minst min opplevde trygghet under aktiv kjøring. Samarbeidet mellom dempere, rammen og svingarmen fungerer fast, bestemt og fint, ikke for mykt og svampete og dette gjør det enkelt å mobilisere sykkelen i alle plan og etter behov. Jeg er ikke noen vekt-pingle med mine 88 kg men dette håndterer Homalaya´n uten noen tegn til svakheter. Demperkapasitetene til modellen fremheves også som en av sykkelens styrker av spesialistene som plager sykkelen mye mere enn det jeg noen gang kommer til å gjøre.

Bremser
Bremsene fra ByBre (By Brembo) er på ingen måte av de heftigste, men er derav heller ikke av det tyngste slaget, det er i seg selv et viktig og godt kompromiss. Himalaya 450 har en skive foran og unngår derav ekstra vekt og for mye masse i bevegelse rundt forgaffelen, det påvirker styregeometrien positivt og gjør det blant annet mye enklere å velge frekkere sporvalg i høye hastigheter på vei. Bremseeffekten holder i massevis og kalipperne leverer et godt og bestemt bitt når du engasjerer bremsen. Som på det fleste
Royal Enfiled modeller levere bakbremsene også her helt topp ytelser, bedre enn på det fleste andre merker og pulseringen på ABS systemet er helt fin og ikke minst effektiv. Like viktig er det at ABS og traction controll kan slås av når du kjører på grus. Så hva angår bremser har du absolutt ingen ting å bekymre deg for. Litt dumt at du må stanse motoren for å slå av traction controlle, litt tungvindt men sånn er det pr i dag.

Intrumentering
Instrumentet er selve rosinen i pølsa og var en av flere årsaker til at jeg falt pladask for modellen. Et instrument er på ingen måte avgjørende i seg selv, men det er absolutt å foretrekke at instrumentets design og funkjsonalitet fungerer og er lesbart. Jeg synes det er kult at Royal Enfielt klarer å videreføre et klassisk design med ny og spennende teknologi og det er ytterligere imponerende at de sammen med Google har klart å integrere navigasjon på en så god måte i dette instrumentet. Dette er god innovasjon og godt utviklingsarbeid.

Testføreren mener
En må alltid huske at det inngås en rekke kompromisser når det designes en ny modell, en motorsykkel kan med andre ord ikke dekke alle bruksområder og behov. Fabrikanten har med disse rammene derfor allerede bestemt hva denne modellen skal kunne gjøre og ikke kunne og det må vi forholde oss til. Da nytter det ikke at vi forsøker å gjøre modellen til noe den ikke er designet for å være, fordi vi gjerne vil det. Det er med andre ord ikke relevant å sammenligne en Himalayan med en Honda Africa Twin eller en BMW GS 1300, eller en Yamaha T7 for den sakens skyld, det blir feil og Himalayan 450 står utmerket godt på helt egne ben. Den trenger ingen sammenligning med noe som helst og vi kan bare konstatere at dette er en veldig bra motorsykkel til en veldig lav pris, den dekker et enormt bruksområde og skaper uvanlig mye kjøreglede. Valget av motorsykkel er i stor grad knyttet til smak og ønsket image og da blir det galt å sammenligne en maskin til 100 000, med en som koster fire ganger så mye! Kjøper du en sykkel i den siste kategorien er du sannsynligvis mere opptatt av selve varemerket og hva andre synes om det.
Men, vi kan faltså astslå at det finnes i hvertfall ett godt alternativ til high-end segmentet som produserer minst like mye kjøreglede. Vi kan også fast slå er at det neppe finnes særlig mange adventure modeller i A2 klassen, til ca 90 000 kroner, som er istand til å levere så godt og produsere så gode kjøreegenskaper, komfort og ikke minst kjøreglede som en Himalayam 450.Den er drita kul, den er sprek, morsom å kjøre har absolutt alt du trenger. Så den første «adventure turen» du bør ta nå er å kjøre til Lazy Boyz for å ta herligheten nærmere i øyensyn og kanskje til og med prøve den. Det anbefales.
Tekniske data:
Motortype: Ensylindret, veskekjølt DOHC m/4 ventiler
HK: 40
Nm: 40
Kubikk: 451
Lengde: 2285 mm
Akselavstand: 1510 mm
Setehøyde: 805 – 825 mm
Våtvekt: 196 kg
Tørrvekt: 181 kg
Tankkapasitet: 17 liter
Forhjul: 90/90-21
Bakhjul: 140/80 R 17
Demper foran: Showa 43 mm, 200 mm vandring
Demper bak: Monodemper til linkarm, 200 mm vandring
Bremser foran: Singel skive, ByBre, 2p 320 mm ventilert skive
Bremser bak: Singel skive, ByBre 1p 270 mm ventilert skive
Comments