Royal Enfield 350 HNTR – la deg overraske og begeistre
- Ole-Andreas Isdahl
- 30. apr.
- 6 min lesing

A SHOT OF STYLE, A SHOT OF TORQUE AND A SHOT OF FUN
Dette er Royal Enfields egne og ikke minst treffende beskrivelse av HNTR 350, det er nemlig akkurat det dette dreier seg om, sagt med få og treffende ord. Motorsykkelen er en visuell perle, designet er klassisk, stilig og vekker alles oppmerksomhet, til og med hos folk som egentlig ikke er interessert i motorsykler. Helt ukjente mennesker kommer gjerne bort til deg for å fortelle deg at de synes motorsykkelen din er kul eller at de liker den. Royal Enfield er et av verdens eldste motorsykkelmerker og har gjennom 125 år produsert arbeidshester som har vært kjent for å bli brukt til absolutt alt og over alt. For ca 10 år siden fikk selskapet nye eiere som med stor interesse og ikke minst respekt for historien har klart å videreutvikle en portefølje på 15 modeller på en aldeles enestående måte og samtlige modeller er plassert i A2 klassen med fire ganske like, men allikevel forskjellige motorplatformer som alle har en veldig fin distribusjon av effekt.
HNTR 350 manifesterer denne suksessen og er vel selve beviset på den enorme omstillingen og ikke minst suksessen denne fabrikanten har hatt gjennom de siste årene. HNTR 350 er for meg selve beviset på at «less is more». Prisen er så konkurransedyktig at du kommer til å himle med øya.

Målgruppen til HNTR 350
At motorsykler er store og dyre er på ingen måte ensbetydende med at de er bedre og skaper mere kjøreglede, absolutt ikke. Valget av en ny motorsykkel omfatter mange variabler og det er viktig at du er tro mot dine egne preferanser når man skal ta en beslutning om hva du selv ønsker og trenger. Som journalist ser jeg ofte førere som har kjøpt en sykkel «andre» mener de bør ha og det ender som regel med skuffelser og lite kjøreglede. Lytt gjerne til andre, men vær bevist på hva du selv ønsker og ikke minst hva du skal bruke motorsykkelen til. Dersom vi skal beskrive den norske målgruppen til Royal Enfield HNTR 350 så vil den kunne se slik ut:
· Designebevist person som ikke ønsker å sette seg selv i bunnløs gjeld for å oppleve kjøreglede med et drit-kult image
· Dette er en selvstendig og trygg person som tar egne valg, er tydelig på ønsket om å ha et sporty men klassisk image, men ikke har behov for å følge saueflokken hva angår valg av motorsykkel
· Behovet og bruksområdet er hovedsakelig skal knyttet til «urban mobility»
· Men, vedkommende vil gjerne kjøre en og annen langtur for å nyte friheten
· Vedkommende er opptatt av driftssikkerhet
· Ønsker gode kjøreegenskaper men ønsker å bruke motorsykkelen til å «chille», Denne føreren må ikke ha 150 hk for å trives
· Verdsetter en høy mekaniske presisjon og er glad i det autentiske opplevelsen av å kjøre motorsykkel
· Ønsker gjerne en motor som er sterk og livlig , men har ikke behov for å komme først ut av lyskryssene
· Er glad i en god og maskulin motorgange og lyd
· Verdsetter gode kjøreegenskaper med en god, balansert og ikke minst sportslig styregeometri som gir en opplevelse av kvalitet
· Verdsetter en god ergonomi og en oppreist sittestilllig
· Ønsker en lav vekt som gjør det mulig å håndtere sykkelen i hverdagen
· Verdsetter en lav setehøyde
· Liker å la seg overaske av et teknologimiljø som er innovativt og overasker uten anskaffelseskostnaden går helt bananas.
· Ferdighetsmessig kan føreren av HNTR 350 dekke held skalaen, sykkelen leverer og kan tilfredstille erfarne som helt uerfarne førere.

Vi snakker altså om den aller største målgruppen i Norge, nemlig «hvermansen», han eller hun som kanskje allerede har mange forpliktelser, men som er glad i, eller har en drøm om å kjøre motorsykkel uten at dette valget skal sette private forpliktelser helt over styr. Rett og slett de aller fleste av oss og......
DET DREIER SEG OM MASSEVIS AV FEELGOOD
HVA ER EN 350 HNTR OG HVA ER DEN IKKE
HNTR 350 er først og fremst en klassisk retro modell som har sitt primære bruksområde i og rundt urbane strøk, den er av åpenbare grunner ikke noen adventure sykkel men kan uten problemer brukes på lange og opplevelsesrike turer med en lettere oppakning som for eksempel JOFAMA baggen (30 liter) som jeg for egen del elsker å bruke.
La deg for all del ikke lure av effekt tallene som du nesten bare kan se helt bort ifra. Den enesylindrede motoren som leverer 20 hk og hele 27 Nm er nemlig strek og skyver veldig godt i hele turtallsregisteret. Dette er åpenbart ikke den kjappeste gutten i gata, men det er heller ikke greia med HNTR 350. Royal Enfield er blant de beste på mekanisk presisjon og motorstyring, disse små lette og sterke motorene leverer en super distribusjon av kreftene uten rykking og napping og med nok kraft til at du faktisk kan henge på det meste i «straight an level flight» på svingete veier.
Hunter har 17 tommer stor hjul, en frekk styrevinkel og en kort akselavstand på bare 1370 mm og slikt blir det moro av. Sittestillingen er oppreist, styret er bredt og godt og det er virkelig lagt godt til rette for at selv erfarne førere kan bruke alt de kan om posisjonering av kropp og balanse under kjøring. Er du dyktig med blikket ditt og egne kjøreferdigheter så tillater HNTR 350 sine tekniske kapasiteter at du virkelig byr opp til dans med fine gasspådrag og frekke sporvalg. Dersom jeg skal fremheve noen av styrkene til HNTR 350 så må det bli den sterke ensylindrede motoren, den lave vekten, den herlige sittestillingen og den balanserte og morsomme styregeometrien. At du får så mye og en helt ny motorsykkel for bar e 59 400 kroner er nesten ikke til å tro. Du får nesten ikke en elektrisk tråsykkel for dette beløpet.
Så hva angår kost/nytte, for ikke å sik glede så kan jeg knapt se for meg noe annet merke som er i stand til å konkurrere med dette. Ferdig snakka.

Ramme, demping og bremser
En av de virkelig store effektene som kommer med 125 år erfaring er kunnskapen om den optimale dimensjoneringen av hovedkomponentene på sykkelen. Royal Enfield er dyktige på både rammer og demping og i tilfellet HNTR 350 synes jeg personlig at modellen leverer mye bedre en klassiske konkurrenter i 150 000 kroners klassen som bruker to dempere bak. Ramme, svingarm og dempere foran og bak leverer virkelig godt og selv om jeg bruker mye krefter og setter på fart på ujevnt underlag har jeg god kontakt med forhjulet mitt som tar unna ujevnheter og holder svingkurven akkurat slik jeg planlegger. Disse komponentene imponerer meg rett og slett og produksjonen av kjøreglede er ubestridt og høy. Bremsene fra BYBRE (by Brembo) er kanskje ikke de heftigste men mer en bra nok, skal jeg framheve noe her så er det bakbremsene som Royal Enfielt generelt er gode på.

Brytere og betjeningsfunksjoner er godt plassert og fungerer veldig bra, selv for kortere førere med mindre hender. Instrumentet er analogt med en digital fremvisning av gir indikator, bensinmåler og kjøredata. Det låsbare bensinlokket er korrekt hengslet i bakkant og blir derfor stående åpent når du fyller drivstoff, akkurat som det skal.
CEAT dekkene er et ukjent merke for mange, men ingen grunn til bekymring, dette er faktisk en av verdens største dekk produsenter som prodeuserer milioner av dekk hvert eneste år. Disse dekkene er myke og fine og sitter godt på tørt og vått underlag. Den underhengende eksospotten er kul og leverer en herlig og ganske dyp lyd, dette er forøvrig nok et punkt hvor Royal Enfield virkelig er gode. Samtlige modeller leverer et lydbilde som har en balsamerende effekt på sinnets munterhet og gir en opplevelse av å være på et spa som skaper en Zen-tilstand. Du blir med andre ord ikke stressa av å kjøre en HNTR 350.
Hva med annenhåndsverdien?
Ingen grunn til uro. Vi har nå data som går ca seks år tilbake i tid i Norge og det vi vet er at de aller fleste RE eiere har syklene sine lenge, men når de selges så holder de seg godt i verdi (gitt at du har stelt sykkelen godt) og de selges ofte før de kommer så langt som til Finn.no. Det er faktisk få sykler, med unntak av helt nye sykler, å finne på Finn.no. Jeg har for egen del kjøpt og solgt 3 sykler og det har gått kjapt. Så du trenger ikke å bekymre deg for annenhåndsverdien, absolutt ikke.

Testføreren mener
Gitt at du liker design, image og bruksområde og ligger sånn rimelig innenfor målgruppen, og ikke trenger et fallos symbol med 150 hk med masse elektronikk og førerstøtte som du sansynligvis ikke har bruk for, ja da er valget enkelt.
HNTR 350 er så til de grader funksjonell, kul, sterk, morsom og behagelig å kjøre at du neppe vil finne makan. Det er selvfølgelig viktig at du stiller inn siktet ditt riktig og ikke forventer at dette er en maskin som skal dra hattan av hodet hva angår aksellerasjon og gata-kamper, det gjør den altså ikke. Men ønsker du gode og autentiske kjøreopplevelser med høy opplevelse og nytteverdi, ja da er dette greia. Og, få om noen kan konkurrere på pris.